Anne Baba Olarak


ÇOCUK EGITIMI MI ANNE BABA EGITIMI MI?

• Çocugunuz öfkeyle karsiniza dikiliyor ve size meydan okuyor mu?

• Evde hiçbir sey yapmak zorunda olmadigini, dogmayi kendisinin istemedigini ve bu sebepten sizin ona bakmakla yükümlü oldugunuzu söylüyor mu?

• Uyarip gözdagi mi veriyorsunuz, yoksa nasihat edip, nutuk çekip, çözüm teklifleri sunup, ahlâk dersi mi veriyorsunuz? Dogru olan, "etkin dinleme" yoluyla, duygularini disa vurmasini saglamak, çözüm yolunu çocugun kendisine buldurmaya yardimci olmaktir. "Sen-iletisi" yerine "ben-iletisi" yargilamayi engelleyecektir.

ANNE - BABA EGITIMI

Önemli olan mükemmel bir anne baba olmak degildir. Bu konuda kendini gelistirme istegini duyan ve çaba harcayan; yaptigi hatalari gördügünde bunda israr etmeyerek, hatadan dönme olgunlugunu gösterebilen ana-baba olabilmektir. Kisa ipuçlari vermek gerekirse;

  1. Sadece “seni seviyoruz” demekle yetinmeyiniz, evinizin sevinçlerine ve sikintilarina onu ortak ediniz. Sevgi saydam olmalidir. Çocugunuza sevginizi karsiliksiz veriniz. Çocuk önkosulsuz sevilmelidir.
  2. Çok sevmek adina her davranisi hosgörü ile karsilamanin çok olumsuz sonuçlari olacaktir.
  3. Onun kendini tanimasina, ifade etmesine ve yeteneklerinin farkina varmasina ortam ve firsatlar hazirlayiniz.
  4. Davranislariniza dikkat ediniz, çocuklarimiz bizim söylediklerimizden çok yaptiklarimizi benimser, dikkat ederler.
  5. Çocuklar ile saglikli iliski kurabilmenin en iyi yolu, önce onu duymak, dinlemek ve söyledigini anlamaya çalismaktir. Dinlemek “önemsenmek” ve “degerli görülmek” anlamlarina gelir ve “ait olma” ihtiyacini ve duygusunu karsilar.
  6. Dönemsel ihtiyaçlarini tespit ederek karsilayiniz, yasadigi sorunlarinin çözümüne yardimci olunuz.
  7. Çocugun saglikli egitimi ancak egitim kurumu ile ailenin etkin isbirligi ile gerçeklesir. Çocugunuzun egitim gördügü kurumlari siklikla ziyaret ediniz ve ögretmen ve uzmanlarla görüsünüz.
  8. Çocugunuzda mülkiyet fikrini olusturunuz ve özel hayatin gizliligi ilkesini, onun özel yasantisina saygi göstererek kazandiriniz. Bu anlamda, çocugunuza ait esyalari izinsiz almamak, odasina kapisini vurarak girmemek gibi davranislar çok önemlidir.
  9. Çocugunuzu bazen tanik, bazen de yargiç olarak kullanmayiniz. Yakin çevremiz ile ya da esimiz ile olan tartismalarimizda çocuklarimizdan tanik, yargiç ya da iletisim araci olarak yararlanmak, onlarin ruh sagliklarina ciddi zararlar verir.
  10. Ona faal olma firsati taniyiniz. Bütün islerini onun yerine siz yapmayiniz. Unutmayiniz, gelisme, olgunlasma ve ögrenme ancak yasantilar yolu ile gerçeklesir. Çocuklarimizin “problem çözebilen”, “bas etmeyi” bilen, ve “kendi kanatlari ile uçabilen” bireyler olabilmesi onlara etkin olma firsatlari tanidigimiz oranda gerçeklesir.
  11. Kontrolsüz bir biçimde TV programlari izlemesine göz yummayiniz. Seviyesine hiç uygun olmayan cinsel içerikli ve saldirganlik dolu programlari izlemesine, yapici ve seçenek getirici bir yaklasimla engel olunuz.
  12. Korkuya dayali bir egitim uygulamayiniz. Korkutularak yetistirilen çocuklarin zamanla korkan ve korkutan insanlar olacagini hatirlayiniz.
  13. Ufak tefek hatalarini görmemezlikten geliniz ve toleransli olunuz. Ondan kesinlikle mükemmel olmasini beklemeyiniz.
  14. Çocuklarinizi kiyaslamayiniz. Elestirileriniz acimasiz olmamali, yapici olmalidir. Tenkitten çok taktir etmek konusunda cömert olmak zorundayiz.