Çocuk ve Oyun


ÇOCUK VE OYUN

Insanlar dogar dogmaz dis dünyayi duyu organlari araciligi ile tanimaya baslar. Çevresinde bulunan her nesne onun için uyarici ve ögretici niteligindedir. Duygusal ve fiziksel gelisim açisindan, en dogal ve en aktif ögrenme ortami oyun sirasinda olusmaktadir. Oyun, çocugun hayal gücünü ve yaraticilik yetenegini gelistirir, düsünmeyi ve kesfetmeyi ögrenmesini, kendisine güven kazanmasini ve sosyallesmesini saglar. Oyunlarin vazgeçilmez ögeleri olan oyuncaklar, onun zihinsel, bedensel ve psiko-sosyal gelisimine yardimci olur. Bir yandan çocuk için eglenceli anlar yaratirken diger yandan da etkili bir egitimsel görev üstlenir. Oyuncak, önemli bir egitim araci olarak görülmelidir.

Çocugun gelisiminde bu derece önemli bir rol oynayan oyuncaklarin seçimini özenle yapmali, alacaginiz oyuncagin onun yasina, gelisim dönemine, beceri ve ilgilerine uygun olmasina dikkat edilmelidir. Egzersiz Oyuncaklari:Yetiskinlerin oldugu gibi çocuklarin da saglikli bir bedene sahip olmak için bazi egzersizlere ihtiyaçlari vardir. Egzersiz oyuncaklari, saglikli bir sekilde çocugunuzun, kollarini, bacaklarini ya da tüm vücudunu hareket ettirmesini saglar. Böylece çocugunuz, eglenirken bir yandan da fiziksel gelisimini destekleyici hareketler yapabilir.

Sekilli Kutular: Birbirinden farkli boyut ve sekillerdeki kutularla oynamak çocugunuzun el becerisini gelistirme, nesne-bosluk uydurma, ayirt edebilme yeteneklerini destekleme açisindan çok yararlidir. Içiçe Geçebilen Kaplar: Iç içe geçebilen kaplarla oynama, çocugun birçok becerisini gelistirir. Kaplari birbirine vurabilir, iç içe koyabilir, kuleler yapabilir, renklerine göre ayirabilir, altlarina bir seyler saklayabilir. Böylece hem el becerileri, hem de hayal gücü gelisir. Sekillendirme Malzemeleri: Kil ya da hamur ile çocugunuzun yaratici deneyimler yasamasini saglayabilirsiniz. Bu malzemelerle çesitli sekiller yaparken çocugunuzun yaraticiligi gelisir, el kaslari güçlenir, renkleri ve sekilleri ögrenir. Yapi Oyuncaklari: Çocugunuz iki elini kullanma becerisini gelistirir. Böylece yaraticilik ve problem çözme yetenegini de artirir. Ancak insa oyuncaklarinin kolayca bir araya getirilebilir olmasina ve ayirmasinin güç olmamasina dikkat edilmelidir.

SALON IÇERISINDE KULLANILABILECEK MATERYALLER

Çember; agaç ve plastikten üretilen, tasinabilir bir ders aracidir. Çember, ritmik cimnastik derslerinde kullanildigi kadari ile, ferdi ve takim egzersiz ve oyunlarinda da kullanilabilir. Çember, her yas grubuna uygun olup, hem kizlar hem de erkeklerde kullanilabilir. Çemberle yapilan egzersizler, hareketsiz, çesitli pozisyonlarda veya hareketli (yürüyüs veya kosu) yapilabilir. Çember bir el veya ki elle kullanilabilir. Ayrica, siçrama, atma ve tutma egzersizleri çemberle yapilmasi mümkündür.

Çemberle yapilan egzersizlerin amaçlari:

• Esnekligin gelistirilmesi

• Hareket etme becerinin gelistirilmesi

• Hareket koordinasyonun gelistirilmesi

Denge Tahtasi; Dengemizi; kaslarimiz, eklemlerimiz, sinirlerimiz, duyularimiz ve beynimizin muazzam bir uyum içinde gerçeklestirdigi göz kamastirici bir bale gösterisine benzetebiliriz. Yürümeyi yeni yeni ögrenmeye baslayan bir çocugu gözlemleyin. Ayaga kalkinca öne arkaya sallanacak, dengesini kuracagi genis bir zemin saglamak için bacaklarini olabildigince açacaktir. Ama sonuçta, belki haftalar süren düsme-kalkma seanslarinin sonunda denge duygusu gelisir, bacaklar birbirine yaklasir. Zamanla, çalistirilan kaslar güçlenir, refleksler ögrenilir, yani çocuk yürümeyi ögrenir.Yasamimizin büyük bir kismini 2 ayak üzerinde geçiririz. Çaba göstermeden ve üzerinde düsünmeden dengemizi saglariz. Yürürken veya kosarken, dengemizi saglamak için kaslarimizin gösterdigi çabayi dogal karsilariz, üzerinde durmayiz bile. Ancak, vücudumuz güçsüzlesip, biyomekanik problemler (artrit, sirt agrisi, vs) bas göstermeye basladiginda veya denge duygumuz zayifladiginda, bir baston kullanarak etrafta dolasmanin daha kolay oldugunu fark ederiz.

• Agirliklar

• Minder

• Çok Amaçli Oyun Araçlari

• Top

• Ziplama Toplari

Barfiks: Omuz, kanat ve sirt içindir. Gögüs, kol, sirt, omuz ve karin kaslarini etkin bir sekilde çalistirmak için. Belli bir kas grubunu kuvvetlerdirmek için onu fazla yüklemek gereklidir ve bunu basarmak için en iyi yol olarak kabul edilen agirlik çalismasidir. Agirlik çesitli biçimlerde olabilir. Kendi agirliginiz veya partnerinizin vücut agirligi, dumbel veya halter biçiminde serbest agirliklar, agirlik salonundaki aletler, izometrik direnç (hareketsiz bir yüke karsi bir kasin direnç göstermesi- örnegin, barda kilitlenme) saglayan hareketsiz bir nesne olabilir.